K čemu slouží nádrže na dešťovou vodu a jak vám ušetří peníze?

Máte už nádrž na dešťovou vodu nebo o ní uvažujete? Přečtěte si, jaké jsou výhody nádrží, proč se vyplatí si ji pořídit a jak ji využívat na maximum.


Dešťová voda k osobnímu užitku


Dnes je velkou výhodou mít svou vlastní nádrž na dešťovou vodu. Lze ji využívat u rodinných domů či rekreačních objektů, a to mnoha způsoby:


• Zalévání zahrady, údržba zeleně
• Sprchování, splachování, praní, úklid
• Mytí, čištění (nádobí, automobil …)


Voda na ven nebo do domu


Dešťová voda je přiváděna ze střechy přes okap přímo do nádrže. Druhou možností je zavedení vody zvenku do domu, například pro splachování záchodů, což ušetří až polovinu výdajů za vodu v domácnosti. Zachytávání vody lze provádět do nadzemní nebo podzemní nádrže. Obě varianty nejsou náročné na finance, ale ani na realizaci.


Pořízení a usazení je snadné


Cena nádrží se odvíjí od jejich velikosti a materiálu, většinou jde o vysoce odolný plast. Nejedná se ale o nic drahého. Kromě nádrže musíte nicméně také počítat s případným pronájmem stavební techniky nebo najmutím odborníků, kteří vybagrují jámu pro usazení.


Doprava smontované nádrže je zdarma a usazení zvládnete i sami s partou šikovných lidí. Na nádrži jsou navíc přivařeny úchyty s otvory na lano, takže to bude s trochou šikovnosti a pomoci opravdu jednoduchá práce na pár desítek minut.


Zásoba vody v období sucha


Pořízení má mnoho dalších výhod. Tou hlavní je samozřejmě dostatek vody do zásoby v období letních měsíců a sucha. Pokud jste navíc závislí na své vlastní vodě ze studny, nádrž vám poslouží jako další zdroj vody. Dalšími výhodami jsou:


• Snadná montáž
• Dlouhá životnost
• 100% nepropustnost


Důležité je si promyslet, na co a kde budete vodu využívat, a odhadnout svou přibližnou roční spotřebu, podle čehož poté vyberete vhodný objem nádrže. Určitě není zanedbatelné ani to, jaké jsou ve vaší oblasti dešťové srážky a jestli se vám tak tento způsob zadržování vody dostatečně vyplatí.

 

Dotace na dešťovku


Věděli jste, že existuje také dotace pro vlastníky rodinných a bytových domů? Ti ji mohou využít na srážkové a odpadní vody na zahradách i v domácnostech. Je to jednoduše zvýhodnění pro všechny, kteří chtějí přispět k udržitelnému hospodaření s vodou. Zde se dozvíte více o programu Dešťovka.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: