10 věcí, které musíte vědět před pořízením septiku

10 věcí, které musíte vědět před pořízením septiku

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že septik je věc zcela podružná a nezajímavá, měli byste před jeho pořízením znát několik důležitých věcí:

1. Septik by měl mít nejlépe 3 komory, aby byla splašková voda co možná nejvíc pročištěna, než odteče do kanalizace.

2. Septik vás vyjde levněji než jímka, protože ho nemusíte tak často vyvážet. Probíhají v něm totiž biochemické procesy, které část kalů a sedimentu rozkládají. Záleží samozřejmě na počtu lidí, kteří septik využívají. Septik u běžného rodinného domu je nutné nechat vyvézt asi jednou ročně.

3. Septiky nejsou napojeny na elektřinu, protože pracují na mechanickém principu. Kal klesne ke dnu a přečištěná voda doteče do kanalizace. Nehrozí vám tak zvýšení výdajů domácnosti jako v případě čističky odpadních vod, která na elektřinu funguje.

4. Pro septik a osazení pískového filtru potřebujete stavební povolení. Pokud plánujete vodu vypouštět, pak si musíte sehnat také povolení vodoprávního úřadu.

5. Jestliže si k septiku pořídíte pískový filtr, můžete pročištěnou vodou z pískového filtru zavlažovat okrasnou zahradu nebo trávník.

 

6. Zapáchající septik znamená narušení bakteriální rovnováhy v septiku. Pokud se vám už "zadařilo" a septik zapáchá, dokupte bakterie do septiku.

7. Pro rodinný dům vám stačí septik plastový. Železobetonové septiky jsou určeny pro komerční využití.

8. Při výběru septiku se zamyslete nad tím, do jakého prostoru chcete septik umístit. Podle toho si septik vyberte buď hranatý, nebo kulatý. Každý septik má jiný způsob usazení, vždy je ale potřeba připravit dno jámy (betonovou deskou s armaturou, nebo se uloží do čerstvého betonu)

9. I podloží hraje roli. V běžném podloží stačí septik obsypat hlínou, ve skalnatém ho budete muset obetonovat a do písčitého nebo jílovitého podloží nebo při výskytu spodní vody budete potřebovat septik dvouplášťový.

10. S plastovým septikem nemanipulujte při teplotách nižších než 5 °C, protože plast v chladu křehne a je náchylnější na poškození. Výhodou plastu ovšem je snadná manipulace se septikem a jeho jednoduchá instalace. Normy použité při výrobě také zaručují jeho 100% nepropustnost a dlouhou životnost.

Upozornění:
Neberte výběr septiku na lehkou váhu, mimo zmíněné body je třeba řešit i konkrétní projekt a jeho požadavky, místní pravidla vodohospodářství nebo vliv na místní životní prostředí apod. Pro další informace nás neváhejte kontaktovat, rádi vám poradíme a vy tak předejdete případným překážkám při využívání vašeho septiku.

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nezapomeňte se podívat také na naše produkty: