Domácí vs. profi čištění jímek a septiků: Které je lepší?

Problematika odpadních vod je aktuálním tématem nejen u nových pozemků. Víte, jak septik či jímku pořádně čistit nebo to spíše necháváte na starost likvidační firmě?


Proč je nutné septik pravidelně čistit?

Částečně přečištěná voda ze septiku vytéká a může se dál používat jako užitková voda. Obsah se rozkládá biologickým způsobem, k čemuž je pro urychlení procesu potřeba živých bakterií. I při správném využívání bakterií se v septiku časem tvoří usazeniny a kal, který je potřeba vyvážet a pravidelně čistit, aby nezpůsoboval silný zápach v okolí nebo jiné nežádoucí problémy.


Při čištění septiků hraje roli:
Velikost septiku – počet komor ve vnitřku
Vytíženost odvodu odpadních vod
Rovnováha živých bakterií uvnitř – rychlost rozkladu odpadu
Míra usazenin a odpadů – pozor na velké množství odpadu z kuchyně, koupelny či záchodu


Domácí čištění septiku je riziko

I v drogeriích a hobby marketech se dnes dají sehnat dobré přípravky na čištění jímky za pár stovek nejen na čištění, ale i na problémy se zápachem. Můžete tím ušetřit peníze, které byste dali za likvidační firmu.

Výhodou pak je, že si septik čistíte sami a víte, jak pořádně jste to provedli. Silný zápach, pěna na povrchu nebo znečištění vás naopak varuje o špatném způsobu čištění. Pokud je v septiku málo živých bakterií, rozkládá se kal pomalu, a vzniká tím nepříjemný zápach. Pokud nejste odborník, můžete toto zanedbat a zvolit nevhodné přípravky, aniž byste o tom věděli.


Často vám pak nezbyde, než se svěřit profi firmě, která septik vyčistí a odpad vyveze. Jedná se o dražší způsob, zato máte jistotu, že je čištění provedeno profesionálně.


Profi čištění není příliš časté

V tomto ohledu máte jistotu (především pokud začínáte a nerozumíte přesně tomu, jak septiky fungují), že vám pomůžou odborníci a odpad poté správně zlikvidují.

Cena za vývoz septiku je zhruba 2 000 Kč. Počítejte i s menším navýšením podle toho, jak daleko jste od likvidační firmy, a jak velký objem odpadu máte.

Výhodou je, že se nemusí, na rozdíl od jímky, čistit tak často. Obecným pravidlem je, že čištění bez nežádoucích komplikací by měla 1x ročně zajistit právě spolehlivá firma.


Jak čištění jímky či septiku probíhá?

Čištění jímky zpravidla probíhá v několika krocích. Obsah jímky se nejprve kompletně vypustí do cisterny. Poté se stěny jímky očistí od usazenin a jiných nečistot pomocí tlakové vody. Odpad se následně odveze k ekologické likvidaci.

Po vyčištění jímky majitel obdrží doklad o vyvezení žumpyVlastníci by měli dokumentaci o vyvezení uchovávat až 2 roky zpětně


Závěr

Všechno má svá pro a proti. Pokud chcete ušetřit a nevadí vám trocha námahy, zvládnete vyčistit septik sami pomocí speciálních přípravků. Nejprve si vše podrobně nastudujte, abyste měli jistotu, že to uděláte pečlivě a vyvarujete se pozdějším komplikacím, které by vás stály další výdaje.

Nebo se rovnou svěřte odborníkům, kteří septik spolehlivě vyčistí. Nakonec, nejedná se o příliš drahou ani častou záležitost.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: