Zápach ze septiku a jak se ho zbavit

Trápí-li vás nevábný zápach ze septiku, pak je na čase se jej nadobro zbavit. Příčiny zápachu mohou být různé, nejdůležitější je proto problém odstranit hloubkově, a ne pouze povrchově, jinak by se zápach mohl vracet. Jak na to?

Důvody, proč septik smrdí:

• Usazenina a kal


Protože organický obsah v septiku se rozkládá biologickým způsobem, potřebuje ke správnému fungování živé bakterie, které proces rozkladu urychlí. Pokud bakterií není dostatek, v jedné z komor se mohou nahromadit pevné částice, tzv. usazenina a kal, jejichž pomalejší rozklad je pak doprovázen silným zápachem.

 

Proces rozkladu urychlíte například bakteriemi v prášku:

Bakterie v prášku

„Krmte“ septik pravidelně užitečnými bakterie a on se vám odvděčí eliminací nevábného odéru. V momentě, kdy bakterie přijdou do kontaktu s vodou a organickým odpadem, totiž začnou produkovat enzymy, které rozklad kalu urychlí. Sníží se tak nejen zápach, ale i tvorba pěny.

 

Bakterie do septiku seženete v drogeriích a hobby marketech. V případě silnějšího zápachu roztok aplikujte alespoň jednou za 14 dní.


• Septik potřebuje vyvézt


Jakmile se septik přeplní, vytvoří se silná vrstva kalu a ta opět zapáchá, proto u běžného rodinného domu nechte septik vyvážet alespoň jednou či dvakrát ročně. Frekvence vývozů závisí především na velikosti septiku a počtu osob v objektu.

 

• Zbytky potravin a hygienické potřeby


V jednom z našich předešlých článků jsme apelovali na to, že septik není popelnice a doporučili jsme vám, co do septiku nevhazovat. Zdrojem zápachu mohou být taktéž zbytky jídla, úklidová chemie či hygienické potřeby (vložky, tampony, hygienické ubrousky apod.), které do septiku nepatří.

 

• Čistící prostředky s obsahem chlóru


Používáte čistící prostředky s obsahem chlóru? Dost možná právě tím vzniká v septiku puch. Chlór obsažený v přípravcích totiž potřebné bakterie hubí, takže rozklad se pak značně zpomalí a zápach na sebe nenechá dlouho čekat.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: