Jak ušetřit za vodu?

Pitná voda pochází buď z povrchových vodních toků, to znamená z řek a vodních nádrží, nebo z podzemní zásobárny pitné vody. Ta je zdravotně zcela nezávadná. Jak moc je pitná voda cenná a jakým způsobem s ní můžete šetřit?

Podzemní voda je kvalitnější

Než se čistá voda dostane vodovodním potrubím až do kohoutků v jednotlivých domácnostech, urazí ještě dlouhou cestu. Podzemní voda je o něco kvalitnější než povrchová, nicméně i tady musí dojít k odstranění oxidu uhličitého, který způsobuje korozi potrubí a opakované znečištění vody. Podzemní zdroj využíváme ze 45 %. Povrchová voda není tak spolehlivá, protože její kvalita se rychle mění v závislosti na přírodních podmínkách. Zpravidla jí zhoršují tající led a záplavy. Přesto povrchovou vodu využíváme z 55 %. Při čištění vody se z ní odstraňuje zákal, železo a v některých případech také mangan. U obou zdrojů se voda musí zbavit bakterií a jiných organických látek.

S pitnou vodou plýtváme

Na znečištění pitné vody se nejvíce podílíme my sami. Zemědělství, průmysl, doprava, těžba, to všechno zhoršuje kvalitu vody. Ke znečištění dochází stejně v domácnostech, jako při vypouštění odpadních vod z továren. Upravená voda se prostřednictvím vodárenských čerpacích stanic přepravuje do zásobních vodojemů, kde se vyrovnávají odběrové rozdíly, vytvářejí zásoby či vyrovnává tlak. Čistá voda následně putuje do kohoutků v domácnostech. Lidé ovšem pitnou vodu používají také na splachování záchodu, sprchování nebo zalévání zahrady, což je zcela zbytečné. Na tyto činnosti bohatě postačí užitková voda, kterou uchováte v nádržích na dešťovou vodu.

Výhody, které získáte s nádrží na dešťovou vodu

Instalace nádrže na dešťovou vodu není finančně nákladná, a přitom se osamostatníte. Nebude se na vás vztahovat zákaz napouštění bazénu nebo zalévání zahrad v období sucha. Budete prakticky samostatnou jednotkou. Kromě toho ušetříte téměř polovinu výdajů za vodu, které jste až doposud platili. Dodáme vám kvalitní nádrže z polypropylenu, které vynikají svojí perfektní těsností a nepropustností. S námi máte dopravu po celé České republice zcela zdarma.

Tip box: Naše jímky jsou nepropustné a odolné vůči přírodním živlům. Pokud stejně tak hledáte okna z materiálu, který je téměř nezničitelný, můžete se podívat po hliníkových oknech.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty:

 

Podívejte se také na 10 tipů, jak ušetřit za vodu.