Jak vybrat jímku podle typu podloží?

Přikláníte se spíše k jímce než k septiku? Potom se, stejně jako u septiku, musíte rozhodnout, kterou ze 3 typů nádrže zvolíte. O tom, zdali vyberete jímku samonosnou, dvouplášťovou nebo k obetonování, rozhoduje hlavně podloží. Co vám tedy půda řekne o tom, kterou jímku zvolit?

Samonosná jímka do stabilního terénu

Samonosné jímky se usazují do stabilního podloží bez jílovité či písčité půdy a do míst, kde chybí kanalizace. Pokud se v půdě vyskytují nerovnoměrnosti nebo spodní vody, určitě zvolte jiný typ jímky.

Samonosnou jímku lze umístit k rodinným domům i chalupám, ale také k rekreačním objektům. Vyrábějí se z kvalitního polypropylenu a díky jejich nízké hmotnosti se s nimi snadno manipuluje.

Jejich instalace je snadná a zvládnete ji i svépomocí. Dle pokynů montážního návodu stačí vykopat stavební jámu, zhotovit základovou betonovou desku s kari sítí a následně jímku obsypat zeminou.

Jímky k obetonování do skalnatého podloží

Jímky k obetonování se opět hodí do míst, kde chybí kanalizace, zvolte ji však v případě, že se pozemek vyznačuje skalnatým podložím či půdou s vyšším statickým zatížením. Hodí se také do svažitého terénu.

Své využití najdou jímky k obetonování u rodinných domů, chat, a zejména pak v rekreačních oblastech, kde pomáhají řešit problém se splaškovými vodami. Usazují se na ztvrdlou betonovou desku a jejich instalace je o něco náročnější než u samonosných jímek.

Dvouplášťové jímky do jílovitých půd

Pokud se u vašeho objektu vyskytuje nestabilní podloží nebo jílovitá či písčitá půda, zvolte dvouplášťovou jímku. Dalším klíčovým faktorem při rozhodování je výskyt spodních vod. Jestliže se půda vyznačuje přítomností spodních vod, určitě zvolte jímku dvouplášťovou.

Všechny typy jímek nabízíme, jak v hranatém, tak i kruhovém provedení. To, pro který tvar se rozhodnete, záleží hlavně na vašich prostorových možnostech. Pokud stále nevíte, jaký typ jímky se k vašemu objektu hodí nejlépe, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám s výběrem (nejen) správné jímky pomůžeme.

Kam po přečtení článku?

Přečtete si naše další zajímavé články:

Prohlédněte si také naše produkty: