V čem se liší čerpadla do septiku a jak vybrat to správné?

Odčerpávání tzv. kalové vody má svá specifika. Při výběru si proto nevystačíte s klasickým čerpadlem, ale je třeba vybírat výkonnější stroje. V charakteristikách čerpadel hraje prim maximální výtlak a průtok, ale záleží také na vytíženosti čerpadla, druhu pohonu a dalších aspektech.

Povrchové nebo ponorné čerpadlo?

Toto je základní dělení kalových čerpadel. Jak napovídá název, povrchová čerpadla jsou určená k práci na souši, nelze je tedy ponořit do vody a při výběru je nutné se zaměřit na míru maximální sací hloubky. Ta bývá obvykle 8 metrů, dobře si proto hloubku před koupí změřte. Pokud potřebujete výkonnější čerpadlo, budete si muset připlatit.

Ponorná čerpadla jsou v tomto ohledu všestrannější, jsou vyrobena z odolnějších materiálů a mohou zůstat pod vodou. Maximální sací hloubka je tak pro tyto čerpadla irelevantní – naopak je důležité se zaměřit na maximální ponornou hloubku.

Výtlak a průtok

Aby čerpadlo splňovalo všechny vaše požadavky, zaměřte se také na jeho maximální výtlak a průtok, podle toho, kam až potřebujete kal vysát a jak vytížený je objekt s odpadní nádrží. Kalová čerpadla dokáží mnohdy odčerpat několikanásobně více litrů vody za minutu, vždy je ale dobré nechat si ve výkonu průtoku rezervu pro případ budoucích změn.

Řezací nástavce

To, co u jiných čerpadel nenajdete, ale ta kalová se bez toho neobejdou, jsou řezací nástavce. Odpadní vody často obsahují mimo jiné pevné částice, které by čerpadlem jinak neprošly. Řezací nástavec je rozdrtí a umožní tak jejich odčerpání. Pro případ větších pevných nečistot jsou tato čerpadla vybavená obranným mechanismem, který je do sebe vůbec nevpustí.

Elektrika nebo benzín?

Kalová čerpadla mohou mít benzínový nebo elektrický zdroj energie. Ta na elektřinu mají mnoho výhod: jsou tišší, lehčí a na jejich provozu značně ušetříte. Nicméně ne vždy je v blízkosti septiku či jímky zdroj elektrické energie, v takovém případě je lepší pořídit benzínové čerpadlo, které můžete používat ve volné krajině.

Malým detailem, díky kterému ale také můžete na provozu čerpadla ušetřit, je plovák s automatickým spínačem, jenž čerpadlo automaticky vypne, pokud je voda na minimální úrovni. Nestane se vám tak, že čerpadlo poběží naprázdno.

Vybíráte nové řešení pro váš odpadní systém? Nechte si poradit od našich specialistů, nebo si přečtěte některý z dalších článků na našem blogu.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Podívejte se také na naše produkty: