Jak ušetřit za vodu?

Až polovina českých domácností neumí šetřit s vodou a energiemi. Patříte mezi ně? Poradíme vám několik tipů, díky kterým nemusíte zbytečně vyhazovat peníze oknem.

Protékající záchod a kapající kohoutky

K největším únikům vody dochází tradičně z protékajícího záchodu. Za den to může být až několik desítek litrů vody. Češi stále patří mezi státy, které splachují pitnou vodou. Dochází tak nejenom k vyhazování peněz, ale také k plýtvání cenným zdrojem.

Protékající záchod nebo kapající kohoutky dokážou napáchat pořádnou neplechu. Majitelé domů / bytů často řešení problému odkládají, přitom leckdy stačí pouze vyměnit těsnění, nádržku nebo kohoutek. Malá investice tak ve finále pomůže ušetřit hodně peněz. Protékající záchod vás ročně může vyjít až na 3.000 Kč.

5 tipů, jak ušetřit za vodu

Na řadě jsou běžné tipy a triky, které vám pomůžou s otázkou, jak ušetřit vodu. Denní spotřeba vody na jednoho člověka se pohybuje kolem 90 litrů. Pražané spotřebují dokonce až 125 litrů na osobu.

  • Sprcha místo vany. Ve vaně spotřebujete přes 100 litrů vody. Na sprchování pak průměrnému člověku stačí kolem 40 litrů vody.
  • Pokud si namontujete pákové baterie, opět snížíte spotřebu na minimum.
  • Během čistění zubů nebo po namydlení si vodu vypněte.
  • Do kuchyně si pořiďte myčku, která sníží spotřebu až na polovinu. Pokud myčku z jakéhokoli důvodu nechcete, myjte nádobí alespoň v napuštěném dřezu.
  • Nejlepším řešením, jak ušetřit peníze za vodu, je využívání užitkové / dešťové vody.

Nádrž na dešťovou vodu, ve které budete moci vodu skladovat pořídíte z pohodlí domova online například i na webu NašeJímky.cz. V domácnosti dešťovkou umyjete nádobí, vyperete s ní, vysprchujete se nebo spláchnete záchod.

S kvalitní nádrží vám peníze neuplavou

Pokud máte zahradu, bude se vám nádrž na dešťovou vodu hodit dvojnásob. Dešťová voda je spádem vedená až pod zem, kde se skladuje v polypropylenové nádrži. Temné a chladné prostředí kvalitní nádrže vám zaručí, že se voda nebude kazit jako v případě, že odtéká z okapu přímo do sudu. V nadzemním sudu totiž na vodu působí sluneční záření a mohou jí znečistit uhynulí živočichové a hmyz.

Podzemní nádrž na dešťovou vodu je oproti tomu velmi diskrétní, a přitom maximálně efektivní a praktická. Vodu z nádrže využijete kromě domácnosti na zalévání zahrady, mytí automobilu nebo na napouštění bazénu během sezóny. Ročně tak ušetříte několik tisíc korun za pitnou vodu, která je v těchto případech naprosto zbytečná.

TIP: Porovnejte si výdaje za energie a zjistěte, zda můžete ušetřit na elektřině nebo plynu. K tomu vám pomůže například kalkulačka elektřiny. 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nezapomeňte si prohlédnout také naše produkty: