Jak vybrat poklop na jímku

Při pořizování odpadního systému k vašemu domu musíte jímku či septik dostatečně zabezpečit. Pevné víko zabrání možnému zranění nebo pádu osob do útrob odpadních prostor. Podle čeho poklop na jímku vybrat?

Funkce poklopu na jímku

Poklop na jímce vám usnadní přístup dovnitř nádrže a zároveň zabrání možným úrazům. Každý rok se objeví několik zpráv o pádu osob nebo zvířat do nezabezpečených jímek. Mnohdy takové situace bohužel končí s tragickými následky. V žádném případě byste neměli nechávat odpadovou nádrž nezakrytou, a to ani v případě, že o nebezpečí vědí všichni obyvatelé domu. Nezakrytý vstup se může stát osudným domácím i divokým zvířatům nebo cizím osobám. Správně zajištěná jímka však nepředstavuje nebezpečí pro zvířecí mazlíčky, děti ani dospělé osoby.

 

Výběr poklopu na odpadní nádrž

Poklopy na jímky a septiky se vyrábějí z plastu, betonu nebo kovu. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

 

Plastové poklopy zakryjí vstup do nádrže, ale přes většinu dodávaných variant nelze chodit. Materiál váhu dospělého člověka totiž neudrží, proto se uplatňuje zejména u jímek, které jsou zapuštěné mimo cesty (např. v koutě na zahradě). Moderní výrobci však čím dál častěji nahrazují plastové poklopy kompozitními. Při použití plastového poklopu byste měli jeho polohu označit, případně k němu opticky zahradit vstup – malým plůtkem, živou bariérou z květin apod.
 

 

Ocelové, litinové a betonové poklopy můžete zadláždit do cesty, unesou totiž tělesa i o vysoké hmotnosti. Hodí se tedy do jakéhokoliv místa na zahradě nebo na cestě. Pevné poklopy hravě vydrží i tíhu napadaného sněhu či přejíždění autem.

 

Uzamykatelné poklopy pro váš klid

Praktičnost pak zajistí poklop s uzamykáním. Díky zámku se nebudete muset bát o bezpečnost zvídavých dětí. Uzamykatelný poklop na odpadní nádrž byste měli požadovat zejména u plastových krytů, které jsou lehké a děti s nimi mohou při nepozornosti dospělých manipulovat.

 

Zajistěte pro svou rodinu bezpečné prostředí kolem domu. Používejte pochozí kryty na odpadní nádrže, které snadno zadláždíte či jinak skryjete. Pokud si pořídíte plastový kryt, počítejte s jeho nízkou hmotností a křehčím materiálem, který není vhodný k udržení větší váhy. Zabezpečení poklopu zámkem pak zajistí vám i vašim nejbližším pobyt na zahradě bez rizika.

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

 

Nebo se podívejte na naše produkty: