Jak vybrat jímku na odpadní vodu?

Obecní kanalizace není zavedena všude a na některých místech se k ní tak bohužel nepřipojíte. Častým problémem je to pak zejména u chat a chalup, kde je čištění odpadní vody potřeba řešit jinak. Pro takové případy je dobré zvolit jímku, tedy žumpu.

 

V oblastech bez obecní kanalizace, na kterou byste se mohli napojit, je nutné přemýšlet nad jiným řešením a vybrat vhodný systém čištění odpadních vod. K tomu budete pak navíc potřebovat i stavební povolení a doklad o tom, jak budete s vyčištěnou vodou nakládat. Proč je v takovýchto případech dobré spolehnout se na jímku?

 

Jak funguje jímka?

Jímka neboli žumpa dnes pro mnoho lidí představuje zastaralý systém čištění odpadních vod. Pro jiné je to však často jediný způsob, jak vodu vyčistit. Jímka funguje na principu akumulace odpadní vody v plastové nebo betonové bezodtokové nádrži. To znamená, že odpad, který do nádoby přiteče, nebude nikam odtékat a je proto potřeba jímku pravidelně vyvážet. Výhodou jímky je jednoduchá instalace i provoz. Na vás už je jen ohlásit změny na stavebním úřadě a sehnat tu správnou jímku.

 

Jak vybrat jímku?

Jímku je potřeba vybírat nejen podle materiálu a objemu, ale také podle typu podloží, v němž bude umístěna. Vybírat pak budete mezi 3 typy jímek: samonosnou, dvouplášťovou a k obetonování.

 

Stabilní podloží = samonosná jímka

Stabilní podloží je to bez jílovité nebo písčité půdy. Pro tento typ podloží je nejvhodnější samonosná jímka. Ale myslete i na to, zda se v podloží a půdě nevyskytují i jiné nerovnosti či spodní voda, v takovém případě sáhněte po jiné jímce. Samonosnou jímku můžete umístit k chalupám i k rodinným domům. Samonosné jímky jsou obvykle z polypropylenu a mají nízkou hmotnost.

 

Skalnaté podloží = jímka k obetonování

Do skalnatého podloží, ale i svažitého terénu je pak ideální použít jímku k obetonování. Používají se nejvíce v rekreačních oblastech a jejich instalace je o něco náročnější. Je potřeba ji usadit na ztvrdlou betonovou desku.

 

Jílovité podloží = dvouplášťová jímka

Dvouplášťová jímka je určena do jílovitého či písčitého podloží, které je nestabilní. Musí být usazena i v místech výskytu spodních vod. Instalace dvouplášťové jímky je však složitější. Je potřeba do živého betonu vložit žebra ze dna jímky, jímku pak napojit na gravitační potrubí a obsypat zeminou.

 

Správná velikost jímky

Na velikosti v tomto případě opravdu záleží. Pokud u jímky zvolíte špatnou velikost, může se stát, že nebude stačit a bude potřeba ji vyvážet mnohem častěji, což se odrazí i na financích. Při volbě správné velikosti jímky se zaměřte na samotnou domácnost – na to, kolik lidí v objektu žije. Průměrně pak můžete počítat se 3 metry krychlovými odpadu na osobu. Čtyřčlenná rodina bude například potřebovat jímku o 12 metrech čtverečních. Výběr ovlivňuje i frekvence vývozu – jímku u domu budete asi vyvážet častěji než tu u chaty, a proto budete potřebovat o něco větší velikost.

 

Jímka nejen na odpadovou vodu

Jímka nemusí sloužit jen jako žumpa na odpadní vodu. Pokud o ní budeme mluvit jako o nádrži, lze ji na pozemku nainstalovat i jako zásobník na dešťovou vodu. Tyto nádrže jsou dnes populární zejména pro své možnosti úspory financí a dotací. Dešťová voda je vhodná hned na několik použití: zalévání zahrady, mytí auta, ale třeba i k napuštění bazénu. Ročně tak díky takové nádrži na dešťovou vodu ušetříte i několik tisíc korun.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: