Bakterie do septiku: Jak fungují a proč jsou důležité?

Máte doma nebo na chalupě septik? Jestli ano, pak víte, že je nutné ho pravidelně čistit a vyvážet, aby nezapáchal. Věděli jste ale, že zápach septiku můžete velmi jednoduše snížit? Stačí používat bakterie do septiku, které pomohou s rozkladem obsahu v septiku nebo žumpy. Jak přesně fungují a proč jsou nezbytné?

 

Zápach, který je se septikem spojený, není nic příjemného. A při nepravidelném vyvážení se ještě zvýší. Vždy byste proto měli používat bakterie do septiku, někdy chybně označované jako bakterie do jímky, které pomohou snížit jak zápach, tak i četnost vývozu.

 

Jak fungují bakterie do septiku?

Bakterie v septiku podporují správnou funkci rozkladu nečistot. Tyto bakterie fungují díky kmenům bakterií, které jsou vhodné právě na tuto práci. V momentě, kdy se dostanou do vody v septiku, začnou produkovat látky, které pomohou v rozkladu nečistot, resp. odpadu. V případě septiku jsou nejvhodnější enzymatické bakterie. Ty pomohou v rozkladu bílkovin, škrobů, tuků, papíru a dalšího organického odpadu. Po ukončení své práce bakterie zahynou. Proces tedy není jednorázový. Bakterie je nutné přidávat do septiku opakovaně.

 

Jaký druh bakterií zvolit?

Na trhu jsou bakterie do septiku k dostání jak v tabletách, tak i v prášku. Tablety jsou velmi snadné na použití. Jednoduše je vhodíte do septiku nebo například spláchnete do toalety. V septiku se následně rozpouštějí zhruba měsíc. Bakterie v prášku je nutné nejdříve aktivovat tím, že je rozmícháte ve vodě. Následně vodu vylejete přímo do septiku nebo odpadu.

 

Pak je tu ještě rozhodnutí, zda použít bakterie aerobní či anaerobní. Aerobní bakterie potřebují pro správnou funkci vzduch, proto se více hodí do nádrží, kde je koncentrace kyslíku minimálně 2 mg/l. Anaerobní bakterie tento problém nemají. Lépe je ale využijete tam, kde dochází k nepravidelnému přísunu odpadu do septiku (například na chatě a na chalupě). Existují také fakultativní bakterie, které využijete v obou případech. Jsou tedy univerzálnější.

 

Proč používat bakterie do septiku?

Na začátku jsme zmínili snížení zápachu a četnost vyvážení septiku. Bakterie do septiku vám ale také pročistí vodu. Tu pak můžete bez obav použít například na zalévání zahrady. Rostliny tak nebudete zalévat vodou s vysokým obsahem chemikálií, ale vodou, která jim nijak neuškodí. Samozřejmě ale tuto vodu už není vhodné používat v domácnosti.

 

Při používání přírodních bakterií do septiku si dávejte pozor na používání čistících prostředků. Vyhněte se zejména těm, které obsahují chlor. Ten by bakterie zničil a celý proces by byl k ničemu.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: