Dešťová voda: Využijte ji naplno s nádržemi na dešťovou vodu

Voda je vzácná komodita a v současné době, kdy její cena roste v souvislosti s velkým suchem, je čím dál důležitější s ní hospodařit zodpovědně. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je sběr dešťové vody. Dešťová voda je měkká, bez chlóru a plná živin a je ideální pro zalévání zahrady, mytí auta a splachování WC. Navíc je zdarma!

Jak sbírat dešťovou vodu

Sběr dešťové vody je poměrně jednoduchý. Stačí vám jen dostatek deště, okapy a nádrže na dešťovou vodu. Nejjednodušší způsob, jak sbírat dešťovou vodu, je svod ze střechy domu. Ujistěte se, že je střecha v dobrém stavu, že voda z ní odtéká do okapů, ze kterých je svedena do nádrže na dešťovou vodu. Dbejte na to, aby okapy nebyly zanešené a pravidelně je čistěte. Voda sice před nádrží projde filtračním systémem, i tak se ale chcete vyhnout ucpání listím či jinými velkými předměty.

Nízké pH dešťové vody neodpovídá limitům pro pitnou vodu

Kvalitu pitné vody u nás kontrolují hygienické stanice a dodržování pH limitů je striktně sledováno. Je jasně dané, že dešťová voda nemůže být používána jako pitná. Nízké pH značí její kyselost a má vliv nejen na nepříjemnou chuť, ale může být pro zdraví závadná.

Filtr dešťové vody je nezbytností

Filtrační systém odstraní z dešťové vody nečistoty a sedimenty. Vybírat můžete mezi různými typy filtračních systémů, od jednoduchých sítek až po složité systémy s více stupni filtrace. Po pročištění ve filtru odtéká voda do nádrže na dešťovou vodu., Nádrž je vyrobena z odolného plastu, který vydrží několik desítek let.

 Dříve byl běžnou praxí svod dešťové vody do sudu, ze kterého se zalévala zahrada, případně se umývalo auto či kolo. Nevýhodou sudů je jejich náchylnost k uchycení řas a nečistot, které kazí kvalitu vody a limitují její použití. Sud je navíc pouhou nádobou na dešťovou vodu a nepoužívá se k čerpání vody do domácnosti. Oproti tomu je profesionální nádrž na dešťovou vodu mnohem praktičtější především z níže uvedených důvodů:

 Je ukrytá pod zemí, čímž šetří místo na zahradě a nekazí její estetický dojem.

  1. Disponuje větší kapacitou.
  2. Díky speciálnímu plastu a filtračnímu systému netrpí na uchycené řasy a jiné nečistoty.
  3. Poskytuje možnost instalace čerpadla, které distribuuje dešťovou vodu do domácnosti.

Využití dešťové vody v domácnosti

Dešťová voda sice není pitná a neodpovídá příslušným hygienickým regulím, ale lze ji v domácnosti využít pro další účely, jako je praní prádla, sprchování nebo splachování. Tím nejenže ušetříte spoustu peněz, ale také životní prostředí.

Zalévání zahrady dešťovou vodou

Dešťová voda je měkká a bez chlóru a tím pádem ideální pro zalévání zahrady. Rostlinám neškodí, a navíc máte při pěstování plodin a bylinek jistotu, že nejsou zalévány vodou s chemikáliemi. Také vsakování dešťové vody na pozemku nepředstavuje žádné hrozby pro faunu a floru vyskytující se na vaší zahradě.

 

Splachování dešťovou vodou

Využití dešťové vodu na splachování WC vám ušetří značné množství pitné vody, a tedy i peněz. Filtr na dešťovou vodu navíc zaručí, že voda nijak nezanese odpadní potrubí.

Dešťová voda na sprchování

Jak již bylo řečeno, díky filtru neobsahuje dešťová voda žádné chemikálie a je tak šetrná i k lidské pokožce. Sprchujte se tedy dešťovkou a recyklujte vodu z přírody.

Dešťová voda do bazénu či akvária

Pokud máte velké zásoby dešťové vody, můžete ji bez problému využít také k napuštění bazénu nebo akvária. Tím ušetříte za dovoz vody cisternou nebo za spotřebu pitné vody.

Dotace na dešťovou vodu pro udržitelnější budoucnost

Dotační program Dešťovka je součástí programu Nová zelená úsporám a jeho cílem je motivovat vlastníky a stavebníky rodinných a bytových domů k udržitelnému hospodaření s vodou. Díky programu můžete získat podporu na pořízení systémů pro sběr a využití dešťové vody.

 Kdo může o dotaci požádat?

  • vlastníci rodinných a bytových domů, kteří v nich trvale bydlí
  • stavebníci rodinných a bytových domů, kteří ještě nebydlí v dokončeném domě
  • fyzické i právnické osoby

 Výše dotace:

  • Při akumulaci srážkové vody pro zálivku zahrady: dotace 20 000 Kč + 3 500 Kč za každý m³ objemu nádrže, maximálně však pokrytí 50 % z celkových výdajů.
  • Při akumulaci srážkové vody pro zálivku zahrady a splachování WC: dotace až 30 000 Kč + 3 500 Kč/m3 nádrže, maximálně však pokrytí 50 % z celkových výdajů.
  • Pro využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody: dotace až 60 000 Kč (v kombinaci s využitím srážkové vody) nebo 45 000 Kč (bez kombinace s využitím srážkové vody) + 3 500 Kč/m3 nádrže + 10 000 Kč na projektovou přípravu, maximálně však pokrytí 50 % z celkových výdajů.

 O dotaci můžete pohodlně zažádat online na dotacedestovka.cz