Kolik stojí vývoz jímky a septiku?

Stále se nemůžete rozhodnout, zdali se vám vyplatí jímka či septik? Nemáte představu, jaké jsou náklady na jejich vývoz? Pak se podívejte na následující porovnání, které váš výběr zásadně ovlivní.

Jaká je cena za vývoz jímky?

Cena za vývoz jímky (žumpy) se obvykle pohybuje v rozmezí od 800 Kč do 3 500 Kč. Cenu za vývoz žumpy ovlivňuje několik faktorů, jako je objem jímky, velikost fekálního vozu a vzdálenost společnosti, která vývoz jímky zabezpečuje od pozemku

Vyvážení jímky není levná záležitost, proto ji doporučujeme umístit spíše jen k rekreačním objektům a chatám.

Člověk spotřebuje průměrně 100 litrů vody za den. To, jak rychle se jímka naplní, záleží kromě spotřeby vody také na její velikosti.

Díky následující tabulce získáte představu o tom, kolik vás vývoz žumpy bude stát. V přehledovém ceníku bereme v potaz, že daný objekt je využíván celoročně.

 Velikost jímky  Počet osob  Počet vývozů Cena za 1 vývoz  Ročně zaplatíte 
 5 m  2  15 za rok  1 500 Kč  22 500 Kč
 10 m  3  11 za rok  2 200 Kč  24 200 Kč
 12 m  4  12 za rok  3 500 Kč  42 000 Kč

 

K uvedeným cenám za odvoz jímky si některé firmy účtují také paušální poplatek, cenu za výjezd a samozřejmě ujeté kilometry.

Co ovlivňuje cenu za vývoz jímky?

Kromě spotřeby vody a počtu osob, využívajících daný objekt, ovlivňuje cenu vyvezení jímky také:

  • Objem jímky

Zásadní roli u ceny vývozu jímky hraje také její velikost. Samozřejmě čím větší jímka, tím méně častý bude její vývoz. Nezapomeňte proto zvolit adekvátní velikost vzhledem k počtu osob v daném objektu.

  • Velikost fekálního vozu

Dalším faktorem ovlivňujícím cenu za odvoz žumpy je velikost fekálního vozu firmy, která vývoz zajišťuje. Vývoz se vám totiž může dost prodražit, spočítáte-li si například, že potřebujete jímku o velikosti 12 m³, přičemž zjistíte, že vývoz zajišťuje fekální vůz o rozměrech 7 m³. Každou jízdu totiž platíte zvlášť.

  • Vzdálenost pozemku od firmy, který vývoj zabezpečuje

Cena za vývoz může zahrnovat také poplatek za cestu. Samozřejmě, čím dál za vámi firma pojede, tím více si za ujeté kilometry naúčtuje. Orientační sazba za 1 km činí 30 Kč. Chcete-li ušetřit, vyberte si tu firmu, která je vám nejblíže.

Kolik stojí vývoz septiku?

Cena za vývoz septiku se pohybuje v rozmezí od 800 Kč do 3 000 Kč. Stejně jako u vývozu jímky, cenu za vývoz septiku ovlivňuje několik faktorů, jako je objem septiku, velikost fekálního vozu a vzdálenost společnosti, která vývoz septiku zabezpečuje od pozemku

Co se týká dopravní sazby fekálního vozu, počítejte opět s průměrem 30 Kč / km.

Vývoz septiku vyjde levněji

Pořízení septiku vás možná vyjde o něco dráže než koupě jímky, ve finále se ale investice vyplatí, a to právě z důvodu méně častých vývozů. Díky bakteriím v tekuté podobě nebo prášku se totiž kal v septiku rozkládá biologicky. Pravidelná aplikace bakterií do septiku dokonce urychlí i proces rozkladu, takže septik pak nemusíte tak často vyvážet.

Co ovlivňuje cenu za vývoz septiku?

Stejně tak jako u jímky, i cena za vývoz septiku se odvíjí od spotřeby vody, velikosti septiku i fekálního vozu a jeho vzdálenosti od objektu.

Přibližné náklady na vývoz septiku vám nastíní následující tabulka:

 Velikost septiku  Počet osob  Počet vývozů  Cena za vývoz  Ročně zaplatíte
 4 m  4  2 za rok  1 500 Kč  3 000 Kč
 10 m  4  1 za rok  2 000 Kč  2 000 Kč

 

Láká vás vidina ušetřených peněz a rozhodli jste se pro septik? Nebo naopak víte, že vám postačí jímka? Ať už tak či onak, prohlédněte si nabídku septiků i jímek různých typů na našem webu. Nabízíme výhodné ceny, dopravu zdarma a odborný personál.

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: