Jaké tablety do septiku jsou nejlepší?

Čistý septik vám ušetří množství starostí a nepříjemného zápachu. Správná péče o septik a používání tablet do septiku navíc také zaručí dlouhodobě bezproblémové fungování vašeho septiku. Víte ale, jaké tablety do septiku použít?

 

Každý majitel septiku by se o odpadní systém měl i náležitě starat, udržovat ho a ideálně používat i tablety do septiku, které obsahují bakterie pro podporu přirozených procesů rozkladu. Výhodou septiku je, že péče o něj je jednodušší, než je tomu u jímky. Jelikož je septik obvykle připojen i na kanalizaci, je možné využívat přečištěnou vodu například na zalévání zahrady. I v septiku se ale usazuje kal a nečistoty, které zapříčiňují nepříjemný zápach nebo problémy se správným fungováním septiku. Proto je nutné ho správně čistit a udržovat.

 

První pravidlo údržby septiku: Vyvážejte ho

Usazený kal a nečistoty v septiku je potřebné vyvážet (ideálně alespoň jednou za rok). Jak často budete septik vyvážet záleží ale i na jeho velikosti a na tom, jak je vytížený. Voda v septiku se částečně přečistí a může se dále použít jako užitková. Díky tomu není potřeba septik vyvážet tak často jako jímku. A při správném čištění a používání vhodných prostředků (nedoporučuje se používat čisticí prostředky s chlorem) můžete četnost vyvážení septiku ještě snížit.

 

Na dně nechejte malou vrstvu kalu

Když budete septik vyvážet, vždy na jeho dně ponechejte asi 15 centimetrů kalu. Tento kal pomůže znovu správně nastartovat biologický proces rozkladu.

 

Podpořte přírodní rozklad tabletami do septiku

Správné fungování procesu rozkladu snadno podpoříte i používáním tablet do septiku. Nejlepší je použít bio tablety, které obsahují bakterie do septiku. Tablety do septiku navíc také pomáhají s rozpouštěním usazenin a odstraněním zápachu. Jedna tableta se v septiku rozpouští zhruba měsíc. Její použití je snadné – stačí ji hodit přímo do septiku nebo do odpadu (například do WC).

 

Výhodou tablet do septiku je, že jim nepřekáží ani občasné použití desinfekce nebo jiných chemikálií, které se v domácnostech používají na čistění odpadu (například čisticí prostředky do WC nebo na praní či do myčky). Vždy si ale přečtěte návod, kde se dozvíte, co není dobré na tablety používat.

 

Které druhy bakterií jsou lepší?

Tablety do septiku mohou obsahovat tří druhy bakterií: aerobní, které potřebují vzduch, anaerobní bez nutnosti přísunu vzduchu, a fakultativní, které fungují v obou zmíněných případech. Kdy použít aerobní a kdy anaerobní bakterie?

 

Anaerobní – tento druh bakterií je nejvhodnější pro biologický septik u objektů s nepravidelnou produkcí splašků (chaty, chalupy a jiná rekreační zařízení), který nemá přísun vzduchu.

Aerobní – tyto bakterií potřebují přísun vzduchu a v provzdušněné nádrži by koncentrace kyslíku měla být alespoň kolem 2 mg/l.

 

Výhodou fakultativních bakterií je to, že je možné je použít v obou případech, tedy jak v septiku s přísunem vzduchu, tak i bez něho.

 

Co umí bakterie obsažené v tabletách do septiku?

Říkali jsme, že použitím tablet do septiku snížíte časté vyvážení septiku. Nepředstavujte si pod tím ale, že by se vám snížil například objem vody v septiku. Tablety do septiku obsahují bakterie, které nejenže nastartují přírodní proces rozkladu, ale také pročistí vodu, kterou pak použijete na zalévání. Nemusíte se bát, že byste rostliny zalévali vodou s vysokým obsahem chemikálií a nečistot, které rostlinám mohou uškodit.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: