Jaké prostředky zničí bakterie v septiku?

Jste majitelem septiku? Pak jistě víte, že je nutné ho čistit a používat do něj tablety, které zničí škodlivé látky. Pokud septik nebudete pravidelně udržovat, připravte se na nepříjemný zápach i další problémy.

Správné bakterie v septikvám mohou pomoci snížit četnost jeho vývozu. Enzymatické bakterie si poradí s rozkladem bílkovin, škrobů, tuků, papíru a jiných částí organického odpadu. Jejich výhodou je, že po své práci samy zahynou. Ať už zvolíte bakterie ve formě tablet, prášku, či v tekuté podobě, do septiku je proto musíte přidávat opakovaně


Dezinfekce může bakteriím uškodit

Máte septik? Pak byste měli začít přemýšlet i o tom, co používáte například na čištění toalety. Vysoce koncentrovaná dezinfekce může bakteriím v septiku uškodit. Svůj účinek totiž spláchnutím neztrácí. Proto byste měli používavhodné čisticí prostředky.

Ideální je na čištění toalety používat prostředky bez chlóru, hydroxidu sodného a kyseliny chlorovodíkové. Biocidní a dezinfekční prostředky ale nemusíte vyhazovat, v nízké míře neuškodí. Snažte se však jejich používání výrazně omezit.


Nezapomínejte na myčku nádobí

Pokud máte na septik připojenou i myčku nádobí, myslete také na to, jaké tablety do ní kupujete. Běžné tablety jsou stejně agresivní jako dezinfekční prostředky na bázi chlóru. I v tomto případě jejich používání omezte a nahraďte je ekologičtější variantou.


Používejte správné šampony,
 mýdlo i prostředek na nádobí

Nejen chemické čisticí přípravky jsou pro bakterie v septiku zátěžovou zkouškou. Stejně tak je důležité se zamyslet i nad tím, jaké používáte mýdlo, šampon nebo prostředek na nádobí.

Mytí a hygiena rukou je dnes důležitější než kdy jindy a mýdlo je v tomto případě hlavním elementemV případě, že vlastníte septik, je však třeba dávat pozor, abyste mýdlem spíše šetřili.

Jestliže často myjete nádobí ručně, do septiku se dostane i množství mycího prostředku. Snažte se ho používat jen tolik, kolik je opravdu nutné. Vhodné je také se zaměřit na šetrné a rozložitelné prací prostředky.


Šetrné a rozložitelné čisticí prostředky jsou nejlepší

Pokud tedy vlastníte septik a chcete, aby vám sloužil bez problémů dlouhá léta, měli byste přemýšlet nad tím, jaké používáte čisticí prostředky. Ty na bázi chlóru mohou septiku zbytečně uškoditPoužívejte proto šetrnou rozložitelnou variantu. 

Vhodné jsou například ty s obsahem kyseliny citronové nebo na bázi přírodních olejů a složek cukrů. Výhodou je také neutrální pHPokud volíte raději běžné čisticí prostředky, zejména mýdlo nebo prostředek na mytí nádobí, vyhněte se jejich nadužívání.


Má vhození droždí do septiku nějaký efekt?

Přidávání droždí do septiku nemá žádný pozitivní efekt a není odborníky doporučováno. Vhození droždí do septiku naopak může nepříznivě ovlivnit správný chod vašeho septiku. Pro účinnou a bezpečnou funkci septiků je vhodnější používat speciálně určené přípravky obsahující enzymatické bakterie.

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: