Co je aktivátor septiků a jak ho používat?

Co je aktivátor septiků?

Aktivátor septiků najdete ve formě kapslí, prášku nebo jako tekutý roztok. Obsahuje bakterie do septiků, které zvyšují účinnost enzymů. Právě tyto enzymy pak napomáhají lepšímu rozpouštění zejména tuhých složek odpadu (bílkoviny, uhlovodany a tuky, ale také například papír) a zabraňuje tvorbě usazenin. Díky pravidelnému používání aktivátoru dokážete snížit také četnost vývozu septiku a udržovat přirozenou biologickou rovnováhu. Navíc díky němu snížíte i náklady, které se s využíváním septiku spojují.

Jak to funguje?

Aktivátor septiku najdete v několika podobách: tekutý, suchý a v kapslích.

 

Kapslový aktivátor septiků

Kapsle aktivátoru septiků jsou nejuniverzálnější, jelikož není nutné sledovat správné poměry a složitě něco míchat. Nejlepší je používat kapsle alespoň 2x měsíčně. Jedna většinou vystačí asi na týden. S mnoha produkty je také možné následně používat vodu ze septiku i k zalévání zahrady. Vždy ale sledujte informace uvedené na konkrétním přípravku. Aktivátor septiků v podobě kapslí pak stačí jednoduše vhodit do septiku nebo do WC.

 

Tekutý aktivátor septiků

U tekutých aktivátorů se vždy držte dávkování uvedeného na obalu produktu. Vždy je zde uvedeno i množství potřebné na daný objem septiku. Dejte si pozor, v případě tekutého aktivátoru je uvedena zaváděcí dávka. Ta se využívá v případě, že jste předtím žádný aktivátor septiků nepoužívali. Následně se pak stačí řídit dávkováním pro udržovací dávku. V mnoha případech je také nutné nejdříve aktivovat přípravek ve vodě tím, že uvedené množství přípravku v ní rozmícháte a necháte pár minut aktivovat.

 

Suchý aktivátor septiků

Existují také suché aktivátory odpadu ve formě prášku. Stejně jako u tekutého aktivátoru se aplikuje zaváděcí a udržovací dávka, vždy v různém poměru podle uvedeného dávkování konkrétního produktu. Suchý aktivátor je nejprve nutné nasypat do vody. Poměr je vždy uveden na obalu přípravku, obecně ale lze říct, že na jednu plnou odměrku potřebujete 2 litry vody. Produkt ve vodě promícháte a necháte několik minut (30 až 45 minut) aktivovat. Až po uplynutí stanovené doby můžete aktivátor septiků nalít do WC či jiného odpadu. Ideální je použít přípravek na noc, kdy do septiku nebude přibývat žádný odpad a přípravek má čas udělat svou práci. Nikdy nesypte suchý produkt do odpadu bez aktivace, ztrácí pak účinnost.

 

Aerobní a anaerobní bakterie

Bakterie, které aktivátor septiků obsahuje, mohou být aerobní nebo anaerobní. Aerobní bakterie potřebují pro správnou funkci vzduch a nejlepší je používat je do septiků a nádrží s koncentrací kyslíku alespoň 2 mg na litr. Anaerobní bakterie na druhou stranu žádný vzduch k fungování nepotřebují, hodí se ale lépe do septiků na chatě, chalupě nebo na sezónním domku v letním období, kde je přísun odpadu nepravidelný.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: