Dotace k nádržím na dešťovou vodu

Chtěli byste využít dotaci, a přispět tak k udržitelnému hospodaření s vodou? Ještě stále se můžete hlásit k programu Dešťovka. Nechte si dobře poradit, jak na to.

 

Zaměřte se na konkrétní projekt

Program Dešťovka přináší nesporné výhody a tři varianty financování projektu pro zachycení a využití dešťové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Jaké možnosti můžete využít?

  • Nádrž na dešťovou vodu pro zalévání na zahradě
  • Splachování WC srážkovou vodou
  • Systém na přečištění odpadní vody z domácnosti s využitím srážkové vody

Využijte svou příležitost

Máte stále možnost si vybrat a podat žádost na některý z výše zmíněných projektů. Každý se zaměřuje na něco jiného a od toho se odvíjí i odlišná výše dotace, maximálně ale vždy získáte 50 % z celkových výdajů. Druhou půlku můžete financovat vlastními zdroji. Pokud byste neměli naspořeno dostatek, lze využít např. půjčka na bydlení. Dotaci podáváte k trvalému rodinnému domu nebo k novostavbě. Podat ji můžete také k rekreačnímu objektu, u kterého máte nahlášeno trvalé bydliště. To, že na chatě trvale bydlíte, musíte také náležitě doložit, třeba spotřebou energií nebo poplatky za popelnice.

Pamatujte, že do programu se můžete hlásit, ať bydlíte kdekoliv v České republice, a to bez ohledu na suché oblasti.

Pozor si dejte na různorodost projektů

První projekt na zalévání dešťovkou je určený pouze pro stálé domácnosti rodinných domů. Dotaci u něj tedy nezískáte k novostavbě. Pro tu jsou naopak určené další dva vyjmenované projekty, na které dosáhnou všichni majitelé domů v České republice. U poslední zmíněného bodu ohledně odpadních vod máte možnost dosáhnout až nejvyšší možné dotace, tedy 105 000 korun.

Jak si zažádáte?

Už od roku 2017 probíhá dotační program a stále se tak můžete jako vlastník nebo stavitel rodinného či bytového domu přihlásit. Stačí vám k tomu pár dokumentů, které si snadno sjednáte:

  • Odborný posudek – zpracovaný dodavatelem nebo projektantem
  • Formulář žádosti – vyplníte snadno elektronicky
  • Plná moc nebo prohlášení ostatních spoluvlastníků – je vyžadováno pouze v některých případech

Nemusíte nikam chodit a složitě se domlouvat. Žádost i s posudkem snadno pošlete a vyřídíte přes internet pomocí příslušného formuláře. Pak jen počkáte na schválení projektu, ale nikdy ne déle než 3 týdny.


Jak rychle musíte projekt vyřešit?

Projekt u rodinných domů byste měli zrealizovat do roka od potvrzení své žádosti. Pokud ho řešíte u novostavby, lhůta se tu prodlužuje až o 2 roky. Výhodou je, že o dotaci můžete zažádat ještě před dostavením svého domu. Finance vám ale budou vyplaceny až po jeho kolaudaci. Ve velmi ojedinělých případech můžete také zažádat o prodloužení lhůty na realizaci.

Pozor na zákonná opatření

Od roku 2008 je podle zákona zakázáno vypouštět znečištěnou vodu volně do půdy, kanalizace a vodních toků. I při realizaci nádrže na dešťovou vodu je potřeba, abyste na to mysleli. Pokud plánujete využívat vodu na splachování, kontaktujte vodoprávní úřad a sjednejte si povolení o vypouštění vody. Důležitá je také informace, že rozvod srážkové vody nesmíte nijak napojovat na rozvod pitné vody. Jinak by hrozila kontaminace veřejného vodovodu.

 

Přečtěte si také: Chcete ušetřit za vodu? Poradíme vám.

 

Kam po přečtení článku?

Přečtete si další zajímavé články:

Nebo se podívejte na naše produkty: