Co nepatří do septiku?

Vlastníte u domu či rekreačního objektu septik a ruší vás nepříjemný zápach? Může to vypadat jako věčný problém, ve skutečnosti se však jedná jen o špatné zacházení s domovním odpadem. Pokud budete dodržovat určitá pravidla, zápach ze septiku se vám bude vyhýbat velikým obloukem.

Pravidelné vyvážení septiku

Abyste si udrželi čistý a funkční septik, základem by pro vás mělo být pravidelné vyvážení septiku. Doba, po které je třeba odpad ze septiku vyvézt závisí na vytíženosti objektu, počtu lidí, kteří jej obývají, a velikosti samotné nádrže septiku.

Zpravidla je však třeba jej nechat vyvézt zhruba 1–2x za rok. Cena za vývoz septiku se pohybuje v závislosti na vzdálenosti, kterou k vám musí vývozní služba urazit, obvykle činí okolo 1 000 Kč

Více informací o tom, jak často nechat septik vyvážet a jaké jsou náklady na vývoz septiku se dozvíte v našem dalším článku jak často čistit septik a kolik vás to bude stát?

Jak předcházet problémům s odpadním systémem

Pro správný provoz odpadního systému je třeba dbát na to, co do něj vyhazujete. Septik není popelnice. Proto rozlišujte odpad, který není uzpůsobený pro odpadní potrubí, septik, případně klasickou kanalizaci, a v bezprostřední době se nerozpadne.

Mezi zásadní věci, které lidé často bez rozmýšlení lijí do odpadu, jsou zbytky jídla. Ať už jsou v jakékoli formě, téměř vždy obsahují tuky. Ty jsou úhlavním nepřítelem bakterií, které umožňují přirozený rozklad odpadních vod v septiku. Tuky se v odpadním potrubí a dále v septiku usazují, snižují jeho kapacitu a mohou jej i ucpat.

Zbytky potravin v odpadním systému také déle uhnívají a způsobují šíření nepříjemného zápachu, a také lákají potkany a další podobnou škodnou zvěř, kterou v blízkosti svých obydlí vidíme neradi.

Do septiku pak v žádném případě nepatří ani žádné hygienické potřeby kromě toaletního papíru. Dámské hygienické vložky, kondomy, vlhčené ubrousky, pleny nebo separační vložky do látkových plen - tyto potřeby se v odpadu nerozkládají, a kromě jeho ucpání taktéž způsobují nepříjemný zápach.

Podobně jako tuk působí na bakterie v septiku i zahradní a úklidové chemikálie a lepidla, ale také agresivní WC a koupelnové čističe. Svým složením zabraňují tvorbě a přirozené „práci“ bakterií, které odpad rozkládají. Septik proto nepříjemně zapáchá a je třeba jej vyvážet častěji.

Za ucpání odpadu pokuta

Vypouštěním těchto přípravků a hygienických potřeb do odpadu způsobujete problémy nejen sobě, ale v případě společné kanalizace také sousedům a dalším lidem. V případě společné kanalizační sítě přímo porušujete zákon o vodovodech a kanalizacích, na jehož nedodržení se vztahují i pokuty.

Uvědomili jste si, že do odpadu vyhazujete odpad, který septiku nesvědčí? Nikdy není pozdě začít správně!

Správný biologický proces rozkladu odpadu můžete navíc podpořit speciálními bakteriemi do septiku, které koupíte v běžném hobby marketu nebo drogerii v sypké, tabletové nebo tekuté podobě. Dávku jednou týdně jednoduše vsypete do toalety, spláchnete, a bakterie se usadí nejen v septiku, ale v celém odpadním potrubí, které tak postupně vyčistí a zbaví zápachu.

V případě, že sháníte nový septik či jímku, nebo potřebujete s odpadním systémem poradit, neváhejte se obrátit na naše zkušené specialisty.

Kam po přečtení článku?

Přečtete si naše další zajímavé články:

Nezapomeňte si prohlédnout také naše produkty: